In 2017 bracht de van origine Iraanse zangeres, Sevdaliza het digitale nummer ‘Bebin’ uit, bij uitzondering gezongen in haar moedertaal Farsi en niet in het Engels. Het is een prachtige en supermoderne song, een bijzonder emotioneel geladen nummer waarvan de opbrengst wordt overgemaakt naar fondsen die slachtoffers van raciale uitsluiting ondersteunen. Haar motivatie verwoord zij, als volgt: “In protest of the inhumane political climate, I could not rest my head in privilege. I wrote ‘Bebin’ in Farsi, to solidify. I stand strong with love. In this case, I choose to avoid mainstream media, because I have no interest in part taking in a victimized concept. As I will not be able to travel to the United States for indefinite duration, take this without lights, camera, action. I am solely a messenger. In the brain of love, there is no place for racism nor bigotry.” Het is een directe reactie op het Amerikaanse inreisverbod dat ging gelden voor zeven moslimlanden. Het nummer is bewust niet op commerciële websites te vinden, maar op de Bandcamp site. Dit is een website waarop artiesten, onafhankelijk, zonder tussenkomst van de corporate music bizz, muziek kunnen aanbieden. Sevdaliza wilde bewust geen exposure krijgen vanuit een slachtofferrol. Sevdaliza is in 1987 geboren in Teheran en is op haar vijfde als vluchtelingkind naar Nederland gekomen. Zij kwam na verblijf in twee AZC’s, uiteindelijk terecht in het weinig progressieve dorp Hardinxveld. Wat betreft haar muziek is Sevdaliza begonnen met hiphop. Zo was zij een tijdje actief als projectmanager in het Rotterdamse HipHopHuis. In die tijd is zij, hierdoor geïnspireerd, gestart met haar eerste eigen productie. Haar versie van Nederhop. Bij een showcase trok ze de aandacht van producer Reynard Bargmann (a.k.a. Mucky) en er ontstond een vruchtbare samenwerking, die nog steeds doorloopt. Die samenwerking begon met een zoektocht naar haar eigen visie en de ontwikkeling van een daarbij passende stijl. Inmiddels is Sevdaliza ‘a style of her own’ en een unieke en internationale ontwikkeling door aan het maken. Niet alleen haar muziek is uniek en spraakmakend, ook de video’s zijn van een ongelofelijk niveau. Ik zag haar uitverkochte liveshow, het eerste optreden van haar eerste internationale tournee, in mei 2017 in Amsterdam op de locatie Pllek/NSDM. Dat optreden was overrompelend goed. Met optredens achter de rug op diverse internationale festivals, zoals o.a. op het fameuze SWSX festival in Austin (VS) en het North Sea Jazz Festival in Rotterdam is de ster van Sevdaliza nog steeds rijzende. Vele festivals en concertzalen in alle werelddelen hebben Sevdaliza inmiddels geprogrammeerd. Check het prachtige debuutalbum ‘Ison’, dat is uitgebracht op haar eigen platenlabel Twisted Elegance (op vinyl, cd en als download verkrijgbaar) en de mini LP ‘The Calling’ (vinyl en download). Nieuwsgierig geworden? Check www.sevdaliza.com en voor de track ‘Bebin’ https://sevdaliza.bandcamp.com/