Samen met Rowan ben ik een aantal weken geleden, in augustus 2018, voor het eerst naar Coloured Goodies van eigenaresse Ellen Brudet geweest in Amsterdam. Een winkel waar ze een diversiteit aan poppen van kleur verkopen. Wij werden warm ontvangen en kregen uitleg over de verschillende poppen; mooie bruine poppen met allemaal hun eigen naam en verhaal. De eigenaresse vertelde vol trots over haar winkel. Mensen van over de hele wereld komen bij haar langs om deze poppen te kopen. Ik kon dat goed begrijpen, omdat het aantal winkels in de wereld die een diversiteit aan poppen van kleur verkoopt zeer beperkt is. Ellen vertelde hoe moeilijk het was, los van wat ondernemers in het algemeen meemaken, om poppen van kleur op de markt te krijgen. Toen ik de winkel binnenliep gebeurde er iets met mij. Ik voelde voor het eerst, door iets zo simpel als poppen, hoe het voelt om me massaal gerepresenteerd te voelen in mijn uiterlijk. Dit bewustzijn bracht mij direct naar mijn ervaringen als kind, waar ik enorm zoekende was naar externe representatie in de maatschappij. In de verschillende soorten media en reclames zag ik alleen blonde meiden met lichtgekleurde ogen. Daar kon ik mezelf totaal niet in herkennen en ik dacht, zoals velen wel hebben ervaren, dat er iets mis was met mezelf en mijn uiterlijk. Ik kan geen specifiek moment uit mijn kindertijd benoemen, waarbij deze geïnternaliseerde ‘zelfafwijzing’ op gang kwam, maar het heeft wel jarenlang veel invloed gehad op mijn zelfbeeld. Het was vaak subtiel aanwezig. Het feit dat ik gekruld haar heb en stijl haar moest hebben om er ‘netjes uit te zien’ is een duidelijk voorbeeld dat mij is aangepraat en dat ik me nog kan herinneren.

Coloured Goodies is een prachtig initiatief om ieder kind een rolmodel te bieden en het gevoel van vertegenwoordiging te geven. Het is een initiatief om een positief zelfbeeld te promoten en deze initiatieven zijn nodig om een inclusievere samenleving te realiseren waarin diversiteit niet alleen een doelstelling is, maar ook de norm. Neem zeker een kijkje op de website of beter nog breng een bezoek aan deze prachtige winkel. https://www.colouredgoodies.nl/