Wangari Maathai is geboren in Kenia in 1940. Zij was de eerste vrouw in Oost- en Centraal Afrika met een doctorale graad. Zij heeft na haar promotieonderzoek diergeneeskunde gegeven op de Universiteit van Nairobi en een lesprogramma verzorgd op Yale over duurzame ontwikkeling. In 1983 kreeg zij o.a. de Woman of the Year Award. In 2004 kreeg zij een eredoctoraat toegekend van Yale en in datzelfde jaar een Nobelprijs voor Vrede voor haar bijdrage aan democratie, vrede en duurzame ontwikkeling. Daarnaast was zij oprichtster van de Green Belt Movement, een milieubeweging om ontbossing tegen te gaan en tegelijkertijd een vrouwenorganisatie die strijd voor mensenrechten en goed bestuur. Zij streed ook voor vrouwenrechten met o.a. de Kenya Association of University Women en de Nationale Vrouwenraad. De bovenstaande persoonlijke prestaties, academische aanstellingen en prijzen zijn slechts een kleine selectie.

“We cannot tire or give up. We owe it to the present and the future generations of all species to rise up and walk.”

Bronnen