2018 is het jaar van Zwart Licht. Met de release van hun vierde (!) album ‘Bliksem’ heeft deze Amsterdamse hiphopgroep in één klap de leiding genomen in de Nederlandstalige hiphopscene. Zwart Licht is opgericht door de inmiddels bekende Nederlander Akwasi, ook bekend onder de naam Akwasi Owusu Ansah. De andere bandleden zijn Hayzee (Ramon Slager) en Leeroy (Molly). Alle drie hebben ze hun sporen al lang verdiend in de Nederlandse hiphop, maar velen zullen hen pas nu leren kennen. Onder de naam Zwart Licht timmert het drietal al langer aan de weg, de eerste cd ‘Bliksemschicht’ dateert alweer uit 2009. De release van ‘Bliksem’ heeft lang op zich laten wachten. Dit heeft zeker iets te maken met de vele andere bezigheden van de heren, zo is Akwasi o.a. via zijn werk als tafelheer in het tv-programma ‘De Wereld Draait Door’ een bekend gezicht geworden. Akwasi, kunstenaar, is daarnaast o.a. ook actief als eigenaar van het platenlabel ‘Neerlands Dope’, als acteur, als schrijver van scripts, verzorgt workshops creatief schrijven en runt ook nog eens een eigen televisieproductiebedrijf. Hayzee is vooral actief als producer en Leeroy al musical engineer en MC. Zwart Licht is in staat om moeilijke onderwerpen als racisme, slavernij en politiegeweld aan te snijden en tegelijkertijd, dankzij de uitstekend geproduceerde hiphop, een breed en jong publiek te bereiken. Mijn beide zoons houden van nederhop en zijn eerder dit jaar naar een optreden van Zwart Licht geweest en waren daar heel enthousiast over. De boodschap van Zwart Licht gaat haar werk doen, ze preken niet voor eigen parochie, maar voor het totaal van de Nederlandse samenleving. Vergelijkbaar met zwarte performers die in hun tijd en context hetzelfde deden. Zoals decennia geleden Billie Holiday, die dankzij haar ijzersterke muziek met haar song ‘Strange Fruit’ ook bij niet Afro-Amerikaans publiek, shockerende en confronterende verhalen kon vertellen en mensen aan het denken zette. En James Brown die eind jaren ’60 met zijn niet mis te verstane song ‘Say It Loud I’m Black And I’m Proud’ een stevig statement maakte dat goed gebruikt kon worden door groepen mensen die als tweederangs burgers moesten leven. En niet te vergeten Bob Marley, die midden jaren ’70 vanuit Jamaica duidelijk maakte met zijn song ‘Get up, stand up’ dat mensenrechten voor alle volken en culturen in de wereld bevochten moesten worden. Ik kreeg in ieder geval kippenvel van de vertolking van het nummer ‘Schoon Schip’ van Zwart Licht in een editie van ‘De Wereld Draait Door’eerder dit jaar. Toen ik na de enthousiaste reacties van mijn zoons hoorde dat er ook een vinyl versie van het album was verschenen heb ik het snel op de kop getikt. Het werd een zwarte parel in mijn nederhop collectie.