Begin april 2019 wordt de Gids Slavernijverleden Nederland uitgebracht door Mapping Slavery. Mapping Slavery maakt de sporen van het Nederlandse slavernijverleden zichtbaar o.a. door middel van digitale interactieve kaarten, stadsgidsen en markeringen in de stad. In de tweetalige gids zijn 100 locaties te vinden, verspreid over 18 steden in verschillende provincies. Hier wordt dus verder gekeken dan de “usual suspects” Amsterdam en Middelburg. Mapping Slavery laat verschillende thema’s aan bod komen, zoals verzet, nazaten, de rol van de kerk, graven van (voormalige) tot slaafgemaakten in Nederland, buitenhuizen, de VOC, de WIC, persoonlijke geschiedenissen en de rol van de Nederlandse wetgeving (en wetgever) bij de rechtvaardiging van slavernij. De gids is ruim geïllustreerd en voorzien van overzichtskaarten. Bij de ontwikkeling van de Gids Slavernijverleden Nederland stond samenwerking centraal: onderzoekers uit het hele land hebben mogen bijdragen. Ook Counter/Narratives heeft een bijdrage geschreven over het slavernijverleden van de stad Rotterdam met o.a. locaties als de Lloydkade, Delfshaven en de Boompjeskade.

Wij bedanken Mapping Slavery, in het bijzonder Nancy Jouwe, voor de fijne samenwerking en mooie kans. De stadsgids kan besteld worden via https://lmpublishers.nl/catalogus/gids-slavernijverleden-nederland-slavery-heritage-guide-the-netherlands/