In 2011 verraste, de tot dan toe vrij onbekende Fatoumata Diaware, de wereld met een prachtig debuutalbum getiteld ‘Fatou’ dat werd uitgebracht op vinyl en cd. Ik zag haar een nummer van deze plaat zingen op tv en wist niet hoe snel ik de vinylversie van haar album in huis moest halen. Sinds die tijd is het, op de muziek van Fela Kuti na, de meest gedraaide Afrikaanse plaat in mijn dj-sets. Begin 2013 deed Fatoumata Diaware Nederland aan. Ik heb haar toen live gezien in Lantaren/Venster Rotterdam. De prachtige muziek en teksten op haar eerste album zijn door haarzelf geschreven en komen ondanks haar subtiele stem en op het eerste gehoor eenvoudige begeleiding, krachtig over. De stem van jong Afrika, niet verstopt in een gladde productie, maar door haarzelf, de andere musici en de vakkundige productie gecreëerd. Een vleugje desert-blues, de verhalende griotten (troubadour) stijl en de prachtige repeterende melodielijnen van zang en begeleiding vormen een prachtig geheel.

Fatoumata Diaware is een rolmodel in het Sahara gebied en ver daarbuiten. Als jong meisje was zij redelijk opstandig tegen de conservatieve opvattingen uit haar jeugd. Zij kwam via een tante, die actrice was en waar zij zo’n tien jaar verbleef, in aanraking met cinema. Zij kreeg via een klein rolletje in de film ‘Taafe Fangan’ (De kracht van de vrouw) en speelde uiteindelijk een hoofdrol in een populaire film ‘Sia, the dream of the Python’, over een jong meisje dat het traditionele denken uitdaagt.

Haar familie zette haar onder druk om zich aan te passen. Zij werd nota bene live tijdens een uitzending op de Malinese televisie gedwongen om te zeggen dat ze zou stoppen met acteren. Zij pakte echter uiteindelijk de regie terug over haar leven en vluchtte naar Parijs waar zij deel uitmaakte van ‘Royal de Luxe Fatou’, een theater- en muziekgroep waarmee zij onder meer optrad in Vietnam, Mexico en een aantal Europese landen. Zij kwam in contact met Cheikh Tidane Seck, een gevierde Malinese muzikant, die haar uitnodigde om terug te gaan naar Mali en daar te werken als achtergrondzangeres van de bekende Oumou Sangaré en ook voor de Amerikaanse soulzangeres Dee Dee Bridgewater.

Inmiddels had Fatoumata Diaware zich gericht op het schrijven van muziek en het leren spelen van de gitaar en andere instrumenten. Op voorspraak van Oumou Sangaré kreeg ze de kans om een eigen album op te nemen, met een verpletterend resultaat. Het album prijkte al snel in de hoogste regionen van de wereldmuzieklijsten. Fatoumata Diaware heeft onlangs een nieuw album uitgebracht. De titel is ‘Fenfo’, dat wil zeggen ‘Ik heb iets te vertellen’. Dat heeft deze prachtige en krachtige zangeres zeker. Zij maakt zich sterk om via haar muziek de wereld een beetje beter te maken. Haar muziek zit vol van liefde, vrijheid, kracht, maar wel op een onnavolgbare subtiele, maar o zo krachtige wijze. Een dame waar de wereld niet omheen kan.