Een onzichtbare geschiedenis gevuld met tranen. Zo omschrijft Nancy Jouwe de geschiedenis van de komst van de Papoea’s in Nederland (Jouwe, 2012: p.7). Rond 1962 kwamen er enkele honderden Papoea’s aan in Nederland als politieke vluchtelingen en in de jaren 70 en 80 volgden er meer. Zij streden voor een autonoom West-Papoea en werden gedwongen te vluchten voor geweld en gevangenschap. Vandaag de dag wonen meerdere generaties Papoea’s in Nederland. Ondanks de aanwezigheid van Nederlandse-Papoea’s is hun geschiedenis geen onderdeel van het Nederlands collectieve bewustzijn en bestaat er een eenzijdige beeldvorming over Papoea’s. Voor zover mensen een beeld hebben, wordt dit beeld gedomineerd door zogenaamde primitiviteit en naaktheid. Dit is uiteraard zeer kwalijk, omdat zij hiermee neergezet worden als inferieure exotische objecten. Daarnaast is er totaal geen aandacht voor de veelzijdigheid en rijke cultuur van de Papoea’s in Nieuw-Guinea alsmede Nederland. Typerend voor de gemeenschap zijn sterke familiebanden, respect voor ouderen, spirtualiteit en gastvrijheid (Jouwe, 2012).

De Papoea gemeenschap in Nederland woont verspreid over het land, met concentraties in Den Haag, Delft, Utrecht en Nieuwegein. Velen hebben zich georganiseerd en zetten zich in voor cultuur, welzijn, vrouwenrechten en mensenrechten in Nieuw-Guinea. Jongere generaties zijn o.a. actief via politieke acties, de organisatie van culturele bijeenkomsten en andere evenementen. De Papoea cultuur leeft via muziek, dans en immateriaal erfgoed voort en toont de sterke binding met hun moederland.

In het boek Paradijsvogels in de Polder (Jouwe, 2012) wordt deze zeer hybride gemeenschap door middel van krachtige portretten en interviews weergegeven. Paradijsvogels in de Polder is een unieke publicatie, omdat er nooit een (foto)boek over Papoea’s in Nederland is verschenen. Dit is een belangrijke stap om de eenzijdige beeldvorming te doorbreken.

Bronnen

  • Jouwe, N. (2012) Paradijsvogels in de polder. Papoea’s in Nederland. Amsterdam: LM Publishers.
  • Jouwe, N & Mensink, M. (1993). Papua’s? Oja, die bestaan echt, he? Een inventarisatie van de Positie van Papuavrouwen in Nederland, 1958-1992. Utrecht: Wetenschapswinkel Letteren, Universiteit Utrecht
  • https://hapin.nl/
  • https://www.papuaerfgoed.org/